Beschrijving

Hoedenmaken met behulp van verschillende technieken en materialen, zoals vilt en sisal en strostikken en zijden bloemcorsages maken. Het hele proces van ontwerp tot en met laatste keer doorpassen met de klant is deel van het ambacht. De keuze uit vele materialen en modellen vereist vakkennis.

Beoefenaars en betrokkenen

De hoedenmaker zelf, vakmensen die hun kennis hebben overgedragen, klanten, ontwerpers, leveranciers. Maar ook musea en opleidingen.

Geschiedenis en ontwikkeling

Hoofddeksels werden altijd al door mensen gedragen. In de zeventiende eeuw bestonden aparte gilden voor hoedenmakers. Een hoed maakte lang onderdeel uit van je dagelijkse kostuum. In de loop van de twintigste eeuw verandert dat voor velen. Hoeden zijn nooit helemaal uit het straatbeeld verdwenen en de laatste jaren is er meer aandacht voor hoeden en daarmee voor het ambacht van hoedenmaken.

2022-2025

• N.a.v. een nieuw businessmodel de masterclasses ontwikkelen.
  • Actief zijn op sociale media (o.a. filmpjes) en website om mensen bewust te maken van het ambachtelijk gemaakte product en het cursusaanbod.
  • Meewerken aan interviews in magazines en tv-programma's.
  • Stagiaires opleiden in het bedrijf (erkend leerbedrijf) met specialistische kennis over het hoedenvak.
  • De internationale community die geïnteresseerd is in het vak hoeden maken van informatie voorzien.
  • Naast offline ook online blijven verder ontwikkelen.
  • Op termijn een opvolger vinden.
  • Zoveel mogelijk milieuvriendelijk en duurzaam werken: Onderdelen zoveel mogelijk hergebruiken en werken met natuurlijke materialen.
  • Zelf zeldzaam gereedschap laten maken.

2017-2021

• Doorgaan met leerbedrijf zijn. Voortdurend leerlingen van MBO en HBO een stageplaats bieden, ook internationaal.
  • Doorgaan met korte filmpjes maken, waarop te zien is  hoe hoeden met de hand gemaakt worden. Op deze manier wordt het ambacht stukje bij stukje vastgelegd op film. Daarnaast maken ze inzichtelijk waarom een handgemaakte hoed kostbaarder is dan een fabriekshoed.
  • Een mooi boek maken waarin naast de foto's van hoeden ook aandacht is voor de verschillende technieken die gebruikt worden bij het hoeden maken en de geschiedenis van de hoed en het ambacht. Het boek draagt bij aan de kennisoverdracht en wordt een inspiratiebron voor de huidige en volgende generatie.

Berry Rutjes Jr. hoedenontwerper
Noordeinde 182