Ambacht in Beeld Festival meer bezocht dan ooit tevoren

Op zaterdag 28 en zondag 29 september jongstleden vond in Amsterdam de zevende editie van het Ambacht in Beeld Festival plaats. Het festival stond, evenals eerdere edities, in het teken van ambachtelijk meesterschap. Ruim vijftig ambachtslieden uit binnen- en buitenland deelden hun kennis en ervaring met het publiek. Maar het festival stond vooral ook in het teken van zelf doen en ervaren.

De passage van de Hallen in Amsterdam werd voor twee dagen omgetoverd tot openbare werkplaats. Er waren demonstraties en toegankelijke workshops voor alle leeftijden. Voor studenten, professionals en andere geïnteresseerden bood het evenement verdiepende masterclasses door internationale meesters.

Ambacht in Beeld Festival

Op vrijdagavond 27 september opende Wendy van Wilgenburg, initiator en directeur, het festival met de vertoning van twee films. De documentaire ‘The Future is Handmade’ van Maikel Kuijpers belicht de kennis en de mate van improvisatietalent die een ambachtsman moet inzetten om tot een kwaliteitsproduct te komen. De tweede documentaire, ‘A Time for Making’ van Phillip Vannini, belicht de sociaal-culturele aspecten van ambachten aan de hand van intieme portretten van negen ambachtsmensen op het afgelegen eiland Gabriola.

Na afloop van het festival gaf directeur Wendy van Wilgenburg aan “dat deze editie een groot succes was. Er zijn duizenden bezoekers geweest en meer tickets voor workshops en masterclasses verkocht dan ooit tevoren.”

Impressies van beide festivaldagen zijn zowel op Facebook als Instagram te vinden.

Voor wie geïnteresseerd is: beide openingsfilms zijn ook op Youtube / Vimeo te vinden: 1. The Future is Handmade; 2. A Time for Making.

Het Ambacht in Beeld Festival presenteert, om en om, het ene jaar films over ambachten en het jaar daarop een keur aan workshops en masterclasses in ambachtelijke technieken. In 2020 is er weer een filmeditie, van 8 tot en met 12 maart in LAB111 in Amsterdam.