Ethische uitgangspunten voor het borgen van immaterieel erfgoed

UNESCO heeft een twaalftal ethische uitgangspunten geformuleerd, die vooral de rechten en plichten van de beoefenaars willen beschermen tegen inmenging van buitenaf, bijvoorbeeld door staten of commerciële partijen. De punten zijn te vinden op de website van UNESCO.

De uitgangpunten geven richting aan het eigen handelen van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Het Kenniscentrum heeft de richtlijnen kort samengevat in de volgende vijf punten:

1. Voorop staat: wederzijds respect en wederzijdse waardering bij interacties met de gemeenschappen, groepen en individuen die zich bezighouden met immaterieel erfgoed.
  2. De beoefenaars bepalen zelf de waarde die het immaterieel erfgoed voor hen heeft en zijn zelf verantwoordelijk voor de borging van dit erfgoed.
  3. De beoefenaars worden altijd betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van borgingsplannen. De beoefenaars hebben altijd medezeggenschap over de borging en profiteren zelf het meest.
  4. Culturele diversiteit wereldwijd dient te allen tijden te worden gerespecteerd, met speciale aandacht voor gelijke rechten voor man en vrouw, voor jongeren en voor etnische verschillen.
  5. Het levende, dynamische karakter van immaterieel erfgoed wordt te allen tijden gerespecteerd, waarbij niemand mag worden buitengesloten.
  6. Alle immaterieel erfgoed, dus ook erfgoed waarover in de samenleving discussie is, wordt benaderd in een sfeer van onderling respect en dialoog. Dat wil zeggen vanuit respect voor de diversiteit van immaterieel erfgoed en voor de betrokkenen, net zozeer met respect voor anderen die dit erfgoed anders beleven en/of er bezwaar tegen maken.

(NB: Vormen van immaterieel erfgoed die ingaan tegen internationale mensenrechtenverdragen of Nederlandse wetgeving worden uitgesloten en kunnen geen plek krijgen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed of in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland).