Cultuur van en voor iedereen

Cultuur verbindt omdat mensen het samen beleven en cultuur kan economisch een factor van betekenis zijn, geeft minister Ingrid van Engelshoven aan in de inleiding op de Uitgangspunten van haar Cultuurbeleid 2021-2024. Ook immaterieel erfgoed kan verbinden en is een versterkende factor in veel regio’s in Nederland, zowel op sociaal als economisch terrein. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is dan ook verheugd dat immaterieel erfgoed een stevige plek inneemt binnen de uitgangspunten van de minister voor het nieuwe cultuurbeleid, die zij op 11 juni jongstleden presenteerde.

Cover Uitgangspunten Cultuurbeleid 2021-2024

De minister heeft een duidelijke visie op cultuur: “Cultuur is van en voor iedereen, ongeacht woonplaats, culturele achtergrond of opleiding. Samen met gemeenten en provincie wil ik cultuur voor zoveel mogelijk mensen betekenis geven. Dat doen we door cultuur te bevorderen die uitnodigend en laagdrempelig is en waarbij iedereen zich welkom voelt. Ik richt me daarbij op cultuurparticipatie, immaterieel erfgoed en cultuuronderwijs.”

Zij vervolgt: “Immaterieel erfgoed beleven mensen met elkaar. Het omvat gebruiken, feesten en ambachten die we door willen geven aan volgende generaties. Dat verbindt. Immaterieel erfgoed is steeds in ontwikkeling. Het omvat cultuuruitingen van alle groepen mensen in Nederland: van het Zomercarnaval in Rotterdam tot het midwinterhoornblazen in Overijsel”.

Lees meer in bijgaande nota ‘Uitgangspunten Cultuurbeleid 2021-2024’ (pagina 12).