Verslag Dag van de Overijsselse molenaar

Afgelopen vrijdag, 26 april 2019, werden er zo’n 50 molenaars uit Overijssel door de Provincie Overijssel in het zonnetje gezet. Zij werden geïnspireerd door de molenaars van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem over vormen van publieksbegeleiding op de molen. Het Ambacht van Molenaar is geplaatst op UNESCO’s Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid.

Lunch overijsselse molendag
De molenaars werden ontvangen door twee molenaars van het Nederlands Openluchtmuseum: Mark en Ben. Onder het genot van een kopje koffie of thee werden de verschillen tussen de molenaars benoemd. Immers, in het Nederlands Openluchtmuseum hebben de molenaars vaak bezoekers. Op drukke dagen lopen er van 10:00u tot 17:00u continu bezoekers de molen in en uit. Hoe gaan Mark en Ben daarmee om? Voor de Overijsselse molenaars interessant, want molenaars staan vaak voor de uitdaging om de molen draaiende te houden, de molenwinkel te bemannen én uitleg te geven aan bezoek.

Daarna bezochten de Overijsselse molenaars drie molens van het museum: de Rosoliemolen, de Paltrokmolen en de Delfstemolen. Er werden vragen gesteld, foto’s gemaakt en ’s middags kregen de molenaars de tijd om op eigen gelegenheid de molens van het museum te bekijken. De enthousiaste groep wisselde tijdens de lunch en de borrel ervaringen uit en deelden hun kennis. Een inspirerende dag!

Groepsfoto Overijsselse molenaars