Beschrijving van het immaterieel Papierscheppen:

Eerst wordt er vanuit plantaardige vezels een brei gemaakt die papierpulp heet. Deze papierpulp wordt in bak verdund met water zodat de plantaardige vezels los komen te liggen van elkaar.

Met behulp van een zeef (al dan niet met deksel) worden de plantaardige vezels met een scheppende beweging door de bak met verdunde papierpulp gehaald zodat het water onder wegloopt en de plantaardige vezels op de zeef blijven liggen. Deze plantaardige vezels worden op een doekje "gedrukt" (dit heet het koetsen). Dit natte velletje papier bevat 99% water en dus niet vast te pakken. Het natte velletje papier wordt daarna (al dan niet in een stapel) uitgeperst. Het watergehalte is na het persen 50% en nu wel vast te pakken. De laatste procenten water worden verdampt door het velletje papier te laten drogen aan de lucht of met behulp van warmte.

Na het drogen is het velletje papier klaar om gebruikt te worden.

Welke mensen beoefenen het papierscheppen nog?

Er zijn vele mensen die hobbymatig papierscheppen echter zijn er nog maar een paar in Nederland die de echte kennis hebben. Deze mensen hebben een enorme passie voor het papierscheppen en de technieken, zijn leergierig en kunnen zelfstandig bijzondere papierpulp maken waarvan ze vervolgens bijzonder papier kunnen scheppen. Door hun jarenlange ervaring hebben ze een grote kennis opgebouwd zodat ze in combinatie met hun creatief talent hele bijzondere papiersoorten kunnen maken. Kennen de historie van het papier etc. In het papier draait alles om plantaardige vezels en het bewerken ervan.

De paar mensen kunnen middels samenwerking nieuwe beoefenaars en betrokkenen opleiden tot het wat professionelere papierscheppen onder de knie te krijgen.

Geschiedenis van het papierscheppen:

In het jaar 105 na Christus was er een Chinees genaamd Cai Lun (spreek uit Tjai Lun) die, met behulp van een bamboe zeef en moerbei, lompen (kleine stukjes kleding) en oude visnetten, het papierscheppen ontdekte. Een leuke bijkomstigheid dat hij dit zou hebben afgekeken had van de wesp (deze neemt een hapje van een bloemblad, kauwt dit met veel speeksel en bouwt er zijn nest van) die een best van papier bouwt.

Middels Japan en Korea kwamen de geheimen van het papierscheppen terecht bij de Arabieren die een reizend volk waren. Zo komt het papierscheppen binnen via Spanje en Italië in Europa om in 1405 naar de Hoei (Zuidelijke Nederlanden) en in 1558 te Dordrecht (Noordelijke Nederlanden), binnen gebracht.

In de loop van de tijd verdwijnen de papiermolens en worden omgezet naar echter papierfabrieken. Zo veranderen er in Eerbeek 10 papiermolen in (nu 2019) 6 grote papierfabrieken. Het proces van het papierscheppen is nu alleen geautomatiseerd en maakt gebruik van mega papiermachines. Het proces blijft echter hetzelfde.

C-paper Papier ambacht en kunst Centrum
Loubergweg 44 08