Ewald Weijers

papierschepper/eigenaar

C-paper Papier ambacht en kennis Centrum

Ooipoortstraat 21
Doesburg

Ewald Weijers

Betrokkenheid

Ewald Weijers: "Vanaf 2012 heb ik duizenden vellen papier geschept van allerlei soorten plantaardige vezels. Plantaardige vezels zijn de basis van het papierscheppen. Verder ben ik zeer geïnteresseerd in de historie van het papierscheppen zoals de papierscheppen met oude watermerken. Ieder belangrijk persoon of papiermolen had vroeger een eigen watermerk. Het watermerk kan hiermee de afkomst (welke molen/papiermaker) en de periode (meestal jaartal) verraden. Er zijn vele verschillende soorten papier wat het papierscheppen nooit saai maakt. Elke keer is het weer anders. Probeer maar eens 100 velletjes van precies 100 gram te scheppen of een mooi papier te scheppen waar het watermerk haarscherp te zien is."

Ewald Wijers en Yvonne Huiskamp (beide papierscheppers van c-paper), promoten het immaterieel erfgoed inventaris Papierscheppen dat door Leo Hoegen in 2013 op de immaterieel erfgoed lijst is geplaatst. De kennis overdracht van dit ambacht gebeurt door het verzorgen van workshops op scholen, instellingen of aan individuen en het geven van demonstraties papierscheppen bij diverse activiteiten/evenementen/museums. Onze werkplaats in het kunstlab te Doesburg is alleen toegankelijk als Yvonne of Ewald aan het werk zijn. Hier wordt op ambachtelijke wijze handgeschept papier ontwikkeld en gemaakt.

Op de video zie je hoe Yvonne papier schept van papierpulp gemaakt van prei vezels.