Ewald Weijers

papierschepper

Gelderland
Email

Contactpersoon

Ewald Weijers

Vanaf 2012 heb ik duizenden vellen papier geschept van allerlei soorten plantaardige vezels. Plantaardige vezels zijn de basis van het papierscheppen. Verder ben ik zeer geïnteresseerd in de historie van het papierscheppen zoals de papierscheppen met oude watermerken. Ieder belangrijk persoon of papiermolen had vroeger een eigen watermerk. Het watermerk kan hiermee de afkomst (welke molen/papiermaker) en de periode (meestal jaartal) verraden. Er zijn vele verschillende soorten papier wat het papierscheppen nooit saai maakt. Elke keer is het weer anders. Probeer maar eens 100 velletjes van precies 100 gram te scheppen of een mooi papier te scheppen waar het watermerk haarscherp te zien is.

Betrokkenheid

Samen met Yvonne Huiskamp (papierkunstenares) verzorgen we diverse workshops papierscheppen voor jong en oud. Zo geven we workshops op ambachtsmarkten, kunstmarkten of andere evenementen. Er zijn ook individuen of groepen die in onze werkplaats papier komen scheppen. Verder begeleiden we (kunst)projecten met papier zoals van oude militaire kleding (dat gedragen was in vredesmissies) papierpulp maken en de 3 kunstenaars begeleiden bij het papierscheppen. Verder werken we samen met nog een paar papierscheppers in Nederland om zo grotere projecten aan te kunnen en begeleiden we instellingen die met hun cliënten papier willen scheppen.

Op de video zie hoe Yvonne papier schept van papierpulp gemaakt van prei vezels.

Media