Presentatie eerste twee AmbachtenLabs in Nederlands Openluchtmuseum

Presentatie Stoelenmatten

In september is Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland in het Openluchtmuseum van start gegaan met  de eerste twee AmbachtenLabs. Ambachtsmensen, studenten en vormgevers werken in een AmbachtenLab samen in een kleinschalig workshop-denktankmodel gedurende 5 tot 8-wekelijkse ontmoetingen. Hierin wordt gezocht naar duurzame ontwikkelingsmogelijkheden voor het betreffende ambacht. Het  AmbachtenLab heeft als doel ervoor te zorgen dat traditionele ambachten ook in de toekomst relevant blijven en aantrekkelijk voor nieuwe beoefenaars.

Op 26 oktober jl. werden, onder grote belangstelling, de resultaten van de eerste twee Labs, stoelenmatten en papierscheppen, gepresenteerd. De presentatie werd geopend door de directeur van het Openluchtmuseum Teus Eenkhoorn. Vervolgens toonde het hoofd van het Kenniscentrum, Leo Adriaanse, enkele korte films, die over de werkprocessen gemaakt zijn. Nieuwsgierig? Deze films vind je hier. Tussen de filmvertoningen door werden  verschillende deelnemers aan de eerste twee Labs geïnterviewd. Tot 6 december zijn in het Entreegebouw van het Openluchtmuseum de resultaten van het Lab stoelenmatten te zien.

Eerste bevindingen

In het eerste Lab stond  het ambacht stoelenmatten centraal. De ambachtslieden zijn samen met ontwerpers gaan werken aan innovatie van hun traditionele technieken. Rien Stuijts (De Stoelenmatter, Zundert) en Marrigje van der Dragt (stoelenmatter in opleiding) zijn samen met Kees Heurkens (studio Yksi, Eindhoven) en Maarten Strang (ontwerper, Arnhem) op onderzoek gegaan naar vernieuwing in dit ambacht. “Verrassing, verbazing, waardering.” Dat zijn enkele woorden die door Rien tijdens de presentatie werden genoemd.

Ook van het tweede Lab, papierscheppen, werden de eerste bevindingen gepresenteerd. Papierschepper Leo Hoegen (De Papierderij, Utrecht) werkte hierin samen met Sabine Zwikker, beeldend kunstenaar en ontwerper. Hoegen gaf tijdens de presentatie aan dat het AmbachtenLab hem als ambachtsman duidelijk maakt dat ook in het ambacht, hoe oud ook, het altijd weer aankomt op experimenteren, op zoek gaan naar vernieuwing.

De Zoek&Vind-actie

Door de kleinschalige opzet is het niet mogelijk om ieder ambacht te laten samenwerken in het AmbachtenLab. Daarom bedachten we tijdens de presentatie de Zoek&Vind-actie, waarin ambachtslieden, vormgevers, studenten, opleidingen, musea en geïnteresseerden met elkaar konden speeddaten. Vanaf januari gaan in het Openluchtmuseum weer  twee nieuwe Labs van start, papierknippen en Fries houtsnijwerk.