Verslag Landelijke IE-dag 14 april Kasteel Woerden

Borgen is delen! UNESCO heeft samenwerking en uitwisseling hoog in het vaandel staan. Tijdens de landelijke IE-dag in Kasteel Woerden op 14 april jl. vertelden leden van IE-gemeenschappen uit eigen ervaring hoe ze met bepaalde uitdagingen omgaan en leerden zo van elkaar. Er is immers bij deze gemeenschappen in het Netwerk en de Inventaris veel kennis, ervaring en kunde aanwezig als het gaat over de borging van hun erfgoed.

(foto's bij het verslag: Iris Wissenburg)

Na het welkomstwoord in de Ridderzaal in het 15e eeuwse kasteel, waar burgemeester van Woerden Victor Molkenboer de dag introduceerde, werden de aanwezigen bijgepraat over de recente ontwikkelingen met betrekking tot immaterieel erfgoed en het Kenniscentrum. Vervolgens gaf een aantal leden van de klankbord groep een pitch, ter introductie van de meet&greets later op de dag.

Tijdens de ochtenddeelsessie die erop volgde werd een vijftal sessies aangeboden. Bij ‘Controversieel Erfgoed’ gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over hoe om te gaan met erfgoed waar heel verschillend over gedacht wordt. Welke vragen roep het op? Tegen welke uitdagingen loopt men aan? Bij de deelsessie ‘Lokale Financiering’ werden participanten bijgepraat over financieringsmogelijkheden dichtbij huis. Aan de hand van praktijkvoorbeelden onderzocht men mogelijkheden rond sponsoring, crowdfunding en ondersteuning door de lokale overheid. Bij ‘Internationaal voordragen in de praktijk’, ging het over wat er allemaal bij komt kijken als erfgoeddragers hun immaterieel erfgoed willen voordragen voor een UNESCO-lijst. Hoe ziet het traject voor en na plaatsing eruit en wat is het verschil tussen zelf, ‘als Nederland’, een voordracht doen en het aansluiten bij een bestaande voordracht?

Bij de workshop ‘Film je immaterieel erfgoed’ besprak Rosanne van de Berg waar erfgoedgemeenschappen allemaal rekening mee moeten houden bij het filmen van het eigen erfgoed: hoe gebruik je muziek, omgevingsgeluid en hoe kun je mensen interviewen? De laatste workshop die in de ochtend plaatsvond was ‘Communicatie/Publiciteitsplan’, waar werd gesproken hoe je de juiste boodschap op een heldere manier aan de beoogde doelgroep communiceert. Hoe krijg je je IE in the picture?

Tijdens de lunch vonden de meet&greets met de leden van de klankbordgroep en de speeddates met medewerkers van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland plaats. De aanwezigen konden hun vragen en opmerkingen kwijt bij de betreffende leden van de klankbordgroep en zij die specifieke vragen hadden aan Leo Adriaanse, Saskia van Oostveen of Albert van der Zeijden vonden daartoe tijdens deze lunch de gelegenheid.

Tijdens de deelsessies in de middag werd de ‘Spoedcursus immaterieel erfgoed’ aangeboden, waarin nieuwe bestuursleden en andere geïnteresseerden hun kennis over immaterieel erfgoed konden opfrissen, en vond deel 2 van de workshop ‘Film je immaterieel erfgoed’ plaats. Daarnaast werden de deelsessies ‘Lokale Financiering’, ‘Internationaal voordragen in de praktijk’, ‘Communicatie/Publiciteitsplan’ herhaald. Het waren levendige uitwisselingen, waar netwerkbanden werden gesmeed of verstevigd en de aanwezigen genoten van elkaars gepassioneerde verhalen.

Ter afsluiting van de dag kwam Marieke Helsen, medewerker Kennisontwikkeling, aan het woord die de ervaringen van de dag kort samenvatte. Hierna werd, onder het genot van een drankje (en nog een enkele speeddate), de dag informeel afgesloten. We kijken terug op een inspirerende en leerzame dag!