Beschrijving

Sesamstraat is een programma over een straat vol met vriendelijke inwoners bestaande uit poppen en mensen van verschillende culturen die geen vlieg kwaad doen en al tientallen jaren de grootste lol met elkaar beleven.

Kijken naar Sesamstraat is voor veel kinderen en jong volwassen een waar feest en een gedeeld sentiment.

Daarnaast zie ik Sesamstraat als 1 van de weinige programma's die er nog is voor kinderen die en educatie levert en multicultuur op een vriendelijke manier uitbeeldt. Dat is zeker een voorbeeld voor jong publiek.

Overigens hecht ik er een sentimentele waarde aan omdat ik er zelf jaren lang naar heb gekeken. Daarom ben ik een verzet gestart tegen het verwijderen van dit programma.

Ik hoop met het door het op de immateriele erfgoedlijst te krijgen het moeilijker word het programma te verwijderen. Of zodanig te veranderen dat alle multicultuur er uit gaat.

Vele kinderen die in de loop van de jaren gekeken hebben en ook hun kinderen en misschien al kleinkinderen zijn de betrokkenen.
De NPO (etc), de acteurs.

Sesamstraat is de Nederlandstalige bewerking van het Amerikaanse kinderprogramma Sesamestreet. Sesamstraat wordt sinds 4 januari 1976 door de Nederlandse publieke omroep uitgezonden. Op 10 november 1969 begon in de Verenigde Staten Sesame Street, een educatief programma dat kinderen in achterstandswijken spelenderwijs van hun leerachterstand wilde afhelpen.
Dolph Kohnstamm publiceerde in maart 1970 een artikel in Vrij Nederland over de effecten die Sesame Street ook in Nederland zou kunnen hebben. Op 11 juni 1972 werd er als proef een aflevering van de Amerikaanse versie in Nederland uitgezonden, voorzien van commentaar door onder anderen Dick Bruna en Thijs Chanowski. In 1974 werd door de VARA een proefaflevering gemaakt van de Nederlandse versie, die de (werk)titel Sesamplein meekreeg, met een echt plein als decor. Sesamplein ging uiteindelijk niet door, omdat de NOS en de toenmalige BRT besloten hadden het programma samen te maken. Op 4 januari 1976 werd de eerste reguliere Nederlands-Vlaamse versie van Sesamstraat uitgezonden. De proefaflevering werd op 3 januari 1996 uiteindelijk toch nog uitgezonden en wel ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Sesamstraat. Dat jaar werd ook een speciale verjaardagsaflevering gemaakt. Sesamstraat was jarenlang een samenwerkingsproject van de NOS en de BRT, omdat het maken van het programma voor alleen de NOS of de BRT te duur was, mede door de rechten die afgedragen moesten worden aan Children's Television Workshop in New York. De BRT zette de samenwerking stop in 1983, op het ogenblik dat zij Het Liegebeest begon uit te zenden. In 1984 vonden er voor het eerst enkele verregaande veranderingen plaats in de bezetting; Piet Hendriks, die de rol van "opafiguur" had, verliet de serie en werd opgevolgd door Lex Goudsmit. Ook Aart Staartjes trad in dat jaar toe tot de serie. De eerste jaren speelde hij vooral de rol van zuurpruim, maar later veranderde zijn karakter. In oktober 2007 werd bekendgemaakt dat Sesamstraat er in september 2008 twee nieuwe bewoners bij zou krijgen: Angsthaas en Stuntkip. Er was ruimte voor meer bewoners, doordat de duur van het programma werd verlengd van 15 naar 25 minuten. Het zou een jaar duren voor Angsthaas en Stuntkip daadwerkelijk op de buis te zien waren, omdat het tijd vergde om de types te ontwikkelen. Het tweetal werd bedacht door de Nederlandse schrijvers van Sesamstraat, maar de poppen die worden gebruikt komen uit de stal van Jim Henson. Van alle huidige acteurs is de Belgische Sien Diels de enige die al sinds het begin meespeelt. Het karakter van de hoofdrolspelers Pino en Ieniemienie is in de loop der jaren veranderd. Aanvankelijk gedroegen ze zich nog als echte dieren; zo wordt in een van de eerste leaders Pino bijvoorbeeld wakker in een nest en houdt Ieniemienie aanvankelijk erg van kaas en is bang voor katten. Later is dit helemaal verdwenen en zijn ze zich puur als mensenkinderen – maar dan met een dierenuiterlijk – gaan gedragen.

Jeffrey Eijnsbergen
Straat