Ambachtsacademie

Deze week opende minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Ambachtsacademie. Het is een initiatief om werkloze 50-plussers om te scholen tot ambachtsman- of vrouw. Hiervoor kunnen zij, met behoud van uitkering, twee jaar in de leer bij een Meester om het ambacht te leren.

Kennis overdragen

Bij veel ambachtsmensen is er grote behoefte om kennis over te dragen en nieuwe ambachtsmensen in het vak op te leiden. Ook is het een manier om bekendheid voor het ambacht te genereren. Via het meester - gezelsysteem worden kennis en vaardigheden op een gedegen manier overgedragen. Door middel van e-learning wordt de theorie over het ambacht aangeleerd. Ook ondernemerschap maakt onderdeel uit van de opleiding, om te zorgen dat de leerlingen na afronding van de opleiding ook daadwerkelijk succesvol zelfstandig aan de slag kunnen gaan.

Opleiding

Ervaren ambachtslieden kunnen zich aanmelden om leerlingen op te leiden. Hiervoor ontwikkelen zij zelf een opleiding en lesmateriaal. Smederij Cees Pronk heeft bijvoorbeeld op deze manier een opleiding tot siersmid aangemeld bij dit initiatief.

Smeden in Andelst

Aanmelden

Via de website www.ambachtnederland.nl kunnen zowel leerlingen als ambachtsmeesters zich aanmelden. Er wordt gestart met opleidingen tot glazenier, horlogereparateur, keramist, kledingreparateur, klusser, lijstenmaker, maatkleermaker, orthopedisch (schoen)technisch hersteller, parketteur, pianotechnicus, schoenhersteller, siersmid en zadel- en tuigmaker.

Later dit jaar volgen nog 11 andere opleidingen: hoefsmid, ambachtelijk ijsbereider, goudsmid, rietdekker, haarwerkspecialist, meubelmaker, meubelstoffeerder, naaimachineraparateur, nagelstylist, interieurbouwer en tassenmaker.

Ambachtenlab

Ook het Kenniscentrum gaat dit jaar aan de slag met ambachten. Door middel van het Ambachtenlab gaan ambachtslieden onderzoeken hoe ze het ambacht kunnen innoveren naar de vraag van 'nu'. Voor meer info over het Ambachtenlab, kijk hier.