Beschrijving

Culturele vrijplaats-cultuur is de leefwijze van een groep mensen die de behoefte delen om op een zo vrij mogelijke manier een alternatieve en duurzame samenleving te vormen, met eigen gezamenlijke normen, waarden, belonings- en bestuurssystemen en tradities, en de aldus opgedane kennis vervolgens ook willen delen met de buitenwereld door het organiseren van activiteiten zoals lezingen, workshops en festivals. Maar ook middels TV en sociale media

Beoefenaars en betrokkenen

De ADM is de grootste Culturele Vrijhaven van Nederland, welke is opgericht in 1997. Op de ADM wonen en werken ongeveer 125 mensen van allerlei leeftijden, nationaliteiten en afkomst.

Daarnaast is er in de loop der jaren een wereldwijd netwerk ontstaan van ex-bewoners en supporters

Er zijn in Nederland nog meer Culturele Vrijplaatsen, zoals De Rijkshemelvaartsdienst en Bajesdorp

Geschiedenis en ontwikkeling

De Vrijplaats-cultuur is zo oud als de mensheid. Amsterdam werd in een ver verleden beschouwd als vrijplaats voor anders-denkenden.

Je zou ook kunnen stellen dat de (huidige) Culturele Vrijplaats-cultuur voortkomt uit de kraakbeweging, die in de jaren 60 ontstaan is. Tot de allereerste Culturele Vrijplaatsen behoren onder meer Ruigoord en De Conrad-straat.

ADM, de culturele vrijhaven van Amsterdam
Hornweg 6