Beschrijving

Pride Amsterdam is een festival om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt: ‘Be who you are, love who you want’. Dit festival wordt vooral gevierd door de LHBTQI-gemeenschap vanaf de laatste zaterdag van juli tot de eerste zondag van augustus en bestaat uit verschillende onderdelen. Het bekendste onderdeel is de Canal Parade, waarbij een stoet van 80 boten 2 uur door de wateren van Amsterdam varen, die wordt bekeken door honderdduizenden kleurrijk uitgedoste bezoekers. Andere onderdelen van de Pride zijn onder andere: Pride Walk, Pride Park, Openlucht bioscoop, Senior Pride Concert, Alle Kleuren Oost, Love Swim, straatfeesten en een slotfeest. Wijlen Eberhard van der Laan zei over de Pride: "Pride Amsterdam is niet zomaar een evenement. Het staat symbool voor de open en tolerante stad die we willen zijn. We vieren de vrijheid jezelf te kunnen zijn. Al twintig jaar is de botenparade onlosmakelijk verbonden met Amsterdam en niet meer weg te denken uit onze binnenstad.”

Beoefenaars en betrokkenen

De hoofdorganisatie van de Pride is Stichting Amsterdam Gay Pride. De stichting is een non-profitorganisatie die streeft naar emancipatie, sociale, maatschappelijke en juridische gelijkwaardigheid en acceptatie van homo’s, biseksuelen, lesbiennes en degenen die zich niet aan maatschappelijke dominante genderrollen willen of kunnen conformeren (zoals mannelijke vrouwen, vrouwelijke mannen en queers) of bij wie het geslacht waarmee men geboren is niet klopt met hoe men zich voelt (zoals transgenders).

De stichting is een overkoepelende organisator voor het festival en werkt voor de verschillende onderdelen van het festival samen met alle LHBTQI- organisaties en bedrijven die meewerken aan de totstandkoming van het festival en met de commissies: Horeca, Botenparade, PrideWalk, Kunst & Cultuur, Pride & Sports, Women & Pride, Youth & Pride, Senior Pride, Trans Pride en Corporates & Pride. De commissies maken zich sterk voor een op hun doelgroep toegespitst activiteitenaanbod en zorgen voor meer zichtbaarheid van hun doelgroep. De commissies bestaan uit vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en anderzins betrokken partijen.

Doordat de Pride uit verschillende onderdelen bestaat, zijn er ook veel verschillende partijen betrokken bij de Pride. In totaal zijn dat ongeveer 220 organisaties en 1100 personen bij de totstandkoming van het festival, waarvan de aantallen personen die meewerken aan de onderdelen ongeveer als volgt zijn onder te verdelen: Pride Walk = 5.000 botenparade = 10.000, feesten = 75.000, inhoudelijk programma = 20.000. Er komen ieder jaar honderdduizenden bezoekers naar de Pride, waarvan het best bezochte onderdeel de Canal Pride is.

Geschiedenis en ontwikkeling

In 1970, een jaar na de Stonewall-rellen, werd de eerste Gay Pride Parade ter wereld gehouden in New York. Zeven jaar later vond in Nederland de eerste grote demonstratie plaats, die georganiseerd werd door de Internationale Lesbische Alliantie. Dit werd een jaarlijks evenement dat sinds 1979 Roze Zaterdag heet en elk jaar in een andere stad plaatsvindt.

In tegenstelling tot Roze Zaterdag is de Amsterdam Pride, zoals het evenement van 1996 tot 2006 heette, niet ontstaan als demonstratie of protestmars. Amsterdam Pride was een feest, georganiseerd door homohoreca-ondernemers verenigd in GBA (Gay Business Amsterdam), om Amsterdam als homo-uitgaansstad te promoten en de vrijheid en diversiteit van onze stad te vieren. Dit zit nog steeds verankerd in het DNA van het festival.

Jaren later is er emancipatoire inhoud aan de Pride toegevoegd en is het festival uitgegroeid van een evenement van één dag naar een negendaags LHBTQI-festival dat de diversiteit van de LHBTQI-gemeenschap tot uitdrukking brengt met sport, kunst en cultuur, roze kerkdiensten, manifestaties in diverse Amsterdamse stadsdelen en Lesbian, Senior en Trans Pride. Na de 16e editie in 2011 sloot de Pride zich aan bij the international pride movement.  Vanwege deze ontwikkeling ontving de Pride in 2014 de Bob Angelo Penning van het COC. De laatste jaren richt het homo-activisme zich vooral op werkgevers en sportbonden en minder op de politiek. Dit gebeurt veelal van binnenuit en het resultaat daarvan zien we de laatste jaren terug in de botenparade: de roze werknemersverenigingen van multinationals, die daarmee bijdragen aan de acceptatie van 'anders zijn' als sociale norm.

2023-2025

• Men blijft inspelen op de actualiteit en zich aanpassen aan de mogelijkheden die zich voordoen. Zo wordt in 2023 gefocust om het feit dat Pride er voor iedereen is en dat pride inclusief wil zijn en over jou gaat.
  • Men gaat verder met de alliantie Junior Pride en op zoek naar financiering om Junior Pride verder uit te bouwen en uit te rollen.
  • Jaarlijks worden alle van belang zijnde documenten gearchiveerd bij ILHIA. De speciale WorldPride website zal gearchiveerd worden door de Koninklijk Bibliotheek.
  • Amsterdam Gay Pride investeert veel tijd in haar partners en bevordert en stimuleert de samenwerkingsverbanden.
  • Er wordt onderzocht op welke manier Pride Amsterdam op een structurele manier ruimte kan maken voor de wensen van betrokken partijen die zich tot op heden niet vertegenwoordigd voelen. Gelijktijdig blijft men open staan voor nieuwe groepen en initiatieven en wijst hen op de fondsen die zij aanbiedt ter ondersteuning voor zichtbaarheids- en empowerment activiteiten.
  • Amsterdam Gay Pride ziet het als haar taak om de maatschappij van eerlijke en transparante informatie te voorzien. Men gaat daarom een landelijke campagne starten met objectieve informatie over de nieuwe transgenderwet.

2019-2020:

• Inventariseren van mogelijkheden om onderwijsprogramma’s te ontwikkelen en om jongeren samen te brengen in een kern- of bestuursgroep.
  • In samenwerking met verschillende commissies, ambassadeurs, partners en externe partijen werken aan een divers en vernieuwend aanbod waarin inclusie en diversiteit centraal staan.
  • Zorgen voor een grotere zichtbaarheid van de Pride d.m.v. verschillende acties, waarbij het volledige programma, de boodschap en het doel van de Pride centraal staan.
  • Kijken naar mogelijkheden om het archief te tonen aan groter publiek.
  • Continu bezig zijn met samenwerkingsverbanden. Vanwege de grote omvang van de Pride zo’n grote omvang zijn er veel partijen bij betrokken. Ook contact met kleinere Prides in binnen- en buitenland.

Stichting Amsterdam Gay Pride
Korte Leidsedwarsstraat 12