Beschrijving

Overal maar vooral in de Biesbosch werden wilgen geteeld. Wilgentenen worden voor heel veel doeleinden gebruikt: manden, tonnen, zinkstukken en nog veel meer. De griendwerkers leefden door de week in griendketen in de Biesbosch. Zij namen voedsel mee en sneden tijdens eb de wilgen. Tegenwoordig worden de wilgen op de grienden veelal machinaal geoogst.

Er is nog een groep van 7 of 8 fanatieke deskundige vrijwilligers in de Biesbosch die de traditie in ere houden. Zie http://np-debiesbosch.nl/ndtrc/in-het-spoor-van-de-griendwerker/

Overal maar vooral in de Biesbosch werden wilgen geteeld. Zeker toen het onder eb en vloed invloeden stond werden de wilgen gevoed door slib uit de rivieren. Wilgentenen werden voor heel veel doeleinden geteeld: manden, tonnen, zinkstukken en nog veel meer. Deze mannen leefden door de week in griendketen in de Biesbosch, ze namen voedsel mee, trokken lootjes aan het begin van de week wie in het midden van de rij bedden mocht slapen (dichter bij het vuur in de hut) en sneden tijdens eb de wilgen. Het was zwaar werk onder slechte omstandigheden; de wilgen werden met de hand in de winterperiode gesneden. De griendwerkers hebben veel tradities, gebruiken en verhalen.

NOM
Hoeferlaan 4