Beschrijving

Lelietjes-van-dalen waren rond 1900 een populaire Kerstplant en werden daarom massaal voorgetrokken in Aalsmeer. Sommige kwekers produceerden jaarrond lelietjes-van-dalen. Zij werden het hele jaar door in bruidsboeketten gebruikt. Nu is er nog één jaarrond-kweker over in Sassenheim. Zij werken nog op dezelfde manier als hun voorgangers. Het jaarrond kweken vergt gedegen kennis van de knollen, de bloemen en de condities waaronder de bloei op gang komt. Zo moeten de Lelietjes-van-Dalen vorst hebben om tot groei en bloei te komen en daarna een bepaalde temperatuur om de planten te laten opkomen. Om dat proces het hele jaar door op gang te houden is veel tijd en aandacht nodig.

Er is nog maar één bedrijf over dat jaarrond Lelietjes-van-Dalen kweekt. Zij concentreren zich al meer op andere bloemen om de kost te verdienen.

Hoewel lelietjes-van-dalen waren rond 1900 een populaire Kerstplant waren was er na de Eerste Wereld oorlog een dip in de export van de bloemen naar Engeland omdat de knollen vaak uit Duitsland kwamen en de Engelsen geen Duitse spullen wilden hebben.
Nu is er nog welgeteld één jaarrond-kweker over en wel in Sassenheim. De familie Eggink heeft een fantastische familie-traditie. Zie http://www.eggink-convallaria.nl/

NOM
Hoeferlaan 4