Beschrijving

De Nationale Oldtimerdag is al ruim 30 jaar (in 2019 wordt de 35e editie verwacht) de plek voor het zichtbaar houden van ons rijdend erfgoed. Met jaarlijks 400 oldtimers is dit het grootste gratis toegankelijke evenement op dit gebied in Nederland. In 2016 heeft de Nationale Oldtimerdag erkenning gekregen van de UNESCO in het kader van de World Motor Heritage Year als een van de top evenementen op dit gebied wereldwijd.
De Nationale Oldtimerdag is een begrip geworden en is daarmee het levende bewijs van immaterieel erfgoed in Flevoland.

Er is een club van ruim 40 vrijwilligers waarvan sommigen al meerdere decennia zorgdragen voor de ontwikkeling en voortgang van dit evenement. Daarnaast kan het natuurlijk niet bestaan zonder de honderden deelnemers die jaar in jaar uit hun liefde en passie opbrengen en overdragen en de vele duizenden bezoekers.

Het evenement begon in 1983 als een kleinschalige presentatie van historische automobielen met 30 deelnemers. Bezoekers van toen waren autoliefhebbers, dagtoeristen en winkelend publiek. Nu trekt de Nationale Oldtimerdag bezoekers (omstreeks 25.000) uit heel het land, België, Duitsland, Luxemburg en Engeland. Opnieuw vele geïnteresseerde autoliefhebbers, autospotters (fotografen), autojournalisten, collectioneurs, verzamelaars van gegevens over historische automobielen, verbaasde kijkers. De automobielen zijn onderverdeeld in leeftijdsklassen zoals die door de FIVA en de FEHAC worden gehanteerd. Accenten worden gelegd op ontwerpen uit de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw en ontwerpen van direct na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Een deskundige jury beoordeelt de staat van originaliteit en kiest aan het einde van de dag winnaars per leeftijdsklasse en kiest ‘De Best of the Show’.

Nationale Oldtimerdag
wijngaard 12