Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variƫteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

Het Varend Corso Westland is een jaarlijks terugkerend evenement met prachtige bloemen, planten en heerlijke groenten in de hoofdrol. De stoet trekt door onder meer Westland, Schipluiden, Maassluis, Den Haag, Delft en Vlaardingen. Drie dagen lang een varend lust voor het oog van de honderdduizenden toeschouwers die elk jaar op het corso afkomen.Het Varend Corso Westland streeft ernaar zo veel mogelijk mensen te laten zien wat het Westland te bieden heeft en welke mooie en gezonde producten er in de Westlandse kassen worden geteeld.

De stichting Varend Corso Westland organiseert dit jaarlijkse evenement waarbij zij bedrijfsleven in, maar ook buiten, Westland inspireren deel te nemen aan het Varend Corso. De prachtige varende stoet wordt onder andere tot stand gebracht door arrangeurs, veredelingsbedrijven, acteurs, gemeente, kwekers, telers, bedrijfsleven en vele vrijwilligers. Waarbij de jongste deelnemers actief deel kunnen nemen in het Kindercorso.

Stichting Varend Corso Westland is in 1998 opgericht door een aantal enthousiaste Westlanders, die een vroegere traditie van een jaarlijks bloemencorso in het Westland in ere wilden herstellen. Zij bedachten hiervoor een bijzondere vorm: een corso op het water!

De oorsprong van de glastuinbouw ligt in het Westland en decennia lang werden de producten die de tuinders kweekten, per schuit naar de veiling gebracht. Deze tuindersschuiten werden in 1998 voor het eerst gebruikt om de Westlandse producten, waarbij het gaat om zowel groenten- als siergewassen, in een prachtig arrangement te presenteren aan het publiek. Inmiddels is het corso uitgegroeid tot een nationaal evenement waarbij bezoekersaantallen het half miljoen overschrijden.

Stichting Varend Corso Westland
Wateringen