Beschrijving

Jaarlijks wordt in de gemeente Aalten een autocross georganiseerd. Nationale toprijders en lokale favorieten rijden in verschillende klassen voor de dagoverwinning. Dit brengt een unieke sfeer met zich mee. De professionaliteit van het materiaal en de teams, gecombineerd met de gemoedelijkheid van supporters, bezoekers en officials.

Het is een evenement dat bij alle Aaltenaren wel bekend is, en door vele rijders wordt gewaardeerd.

De autocross is in de loop van de jaren met zijn tijd mee gegaan wat betreft veiligheid voor de coureurs, officials en publiek. Toch is de onderlinge sfeer nog ouderwets goed.

Betrokkenen zijn voornamelijk de rijders. Dit zijn vaak de (klein)zonen of (klein)dochters van oud-autocrossers. De jongere generaties worden vanaf kleins af aan al betrokken bij de autocross.  Hierdoor blijven bekende familienamen terugkomen.

Het publiek bestaat uit twee groepen mensen. Zo zijn er de mensen die naar alle wedstrijden gaan, en op deze manier zich met de autocross-sport verbinden. Daarnaast zijn er de lokale mensen, die jaarlijks naar de wedstrijd in Aalten komen om hun familie,buren of vrienden aan te moedigen.

De historie gaat terug tot 1962 toen voor de jeugd een bromfietscross werd gehouden. Later kwamen daar motoren bij, en nog later ook auto’s in de zogenaamde ‘liefhebbersklasse’. In 1963 volgde de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en is dat dus het officiële jaar van oprichting.

De autocross sloeg enorm aan en zo werd in 1967 de eerste autocrosswedstrijd gehouden op 2e Pinksterdag. Dit groeide uit tot één van de grootste sportevenementen in Aalten met zeker 5000 tot 6000 bezoekers en 70 tot 80 deelnemers.

In die beginjaren was het ook de enige autocross in Oost-Gelderland en hieraan is het ook te danken dat de autocross in deze regio tot bloei is gekomen.

Stichting Sportevenementen Aalten
Gelkinkweg 16A