Eindpresentatie AmbachtenLab Klompen Maken#2

Nederlands Openluchtmuseum

Het AmbachtenLab Klompen Maken#2 dat de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden in het Nederlands Openluchtmuseum is een vervolg op een eerder AmbachtenLab Klompen Maken dat in 2019 in de Museumfabriek in Enschede plaatsvond. Op 29 april presenteren ontwerpers Thomas van den Bliek en Marijke Bruggink de uitkomsten van hun onderzoek dat uiteindelijk beide Labs bestreek: een zoektocht naar de mogelijkheden en de culturele waarde van de klomp anno nu.

Deze presentatie is om 15.00 uur in de Wagenhal in het Nederlands Openluchtmuseum en te bezoeken op uitnodiging of met een entreebewijs van het Nederlands Openluchtmuseum.

Ambachtenlab klompen maken 2 - foto Joey van Streppel

Fotograaf: Joey van Streppel Modellen: Sophie Derksen en Rutger Steenhoven

De houten versus de virtuele klomp

Voor Lab#2 hebben Thomas en Marijke ontwerpers Paul Hulsebosch en Iris de Vries gevraagd, en ook vier studenten van het Rijn IJssel in Arnhem. Allen met interesse in het ambacht, de vaardigheden en de technieken.

Voorheen ontstond de vorm, de identiteit van de klomp, in wisselwerking tussen de vaardigheden van de ambachtsmensen en de wensen van hun klanten. Waar en hoe ontstaat de hedendaagse identiteit?

Vragen als: "Welke klompen wensen wij ons, hoe gaan we digitale klompen dragen? En als we zelf een digitale wereld creëren, met zelf bedachte natuurwetten, kunnen klompen dan groeien" werden gesteld.

"Wij willen klompen niet alleen dragen in een virtuele wereld, ook in de echte wereld. Met dit fotografische onderzoek zoeken we naar het integreren van klompen in hedendaagse modetrends."