Immaterieel Erfgoed zichtbaar in het Nederlands Openluchtmuseum

Openluchtmuseum

Dit jaar gaat een langgekoesterde wens van het Kenniscentrum in vervulling. In samenwerking met de afdeling Programmering zal het Nederlands Openluchtmuseum op 10 dagen door het jaar heen het podium voor immaterieel erfgoed gemeenschappen zijn. Zo kunnen gemeenschappen aan een breed publiek laten zien wat hun erfgoed inhoudt en hoe ze het beoefenen. Bezoekers van het Museum maken op een toegankelijke manier kennis met verschillende vormen van erfgoed en kunnen ook zelf meedoen.

Op 24 april hebben de Diamantslijpers de eer om de aftrap te doen. Daarna volgen op 22 mei de Gelderse Schutterijen. Op 12 juni is er vervolgens de mogelijkheid te communiceren door middel van Morsecode en op 19 juni kunnen bezoekers meedansen met de Levende Nederlandse Folkloredans. Na het dansen volgt op 17 juli het Shanty Zingen en op 13 augustus de Beiaardcultuur. De zomer wordt op 28 augustus afgesloten met de Corsocultuur, op 10 september het Heggenvlechten en op 24 september de Decoratieve Schildertechnieken.

Tenslotte zijn op 18 december tijdens de winteropenstelling van het museum de Schoonrijders te bewonderen. Hierbij is er zoals gewoonlijk voor de liefhebbers ook de mogelijkheid zelf de schaatsen onder te binden.