Ambachtenwerkplaats NOM, de ultieme bezoekerservaring

Het Kenniscentrum heeft meegewerkt aan een nieuwe ‘attractie’ in het Openluchtmuseum: de Ambachtenwerkplaats. Begin december hebben sommige bezoekers van het Openluchtmuseum al even een voorproefje gehad, maar in april gaat de werkplaats officieel open. Mits corona het toestaat uiteraard.

ambachtenwerkplaats

Snuffelen aan een ambacht

Het langwerpige gebouw, een voormalige boerenschuur die ooit als tentoonstellingsruimte diende, is te vinden bij de eerste tramhalte rechtsom. De werkplaats bestaat uit twee langwerpige ruimtes, die gescheiden zijn door een glaswand waarop de silhouetten van allerlei gereedschap geschilderd zijn. Het geheel oogt fris en uitnodigend met veel hout en vrolijke kleuren. ‘In de ene ruimte staan werkbladen met krukken voor de meer textiele, wat "schonere” ambachten,’ vertelt Frank Hemeltjen, adviseur erfgoedzorg, die ook de ambachtenlabs heeft ontwikkeld. ‘De andere ruimte heeft stevige houten bladen met bankschroeven en machines voor het werken met hout of metaal.’

In de ambachtenwerkplaats worden korte activiteiten aangeboden waarbij de bezoekers in een paar uur een werkstuk leren te maken. Het gaat dan uiteraard om eenvoudige dingen, het is snuffelen aan een ambacht. 'Het idee is dat verschillende soorten ambachten zichtbaar gemaakt worden en dat bezoekers door het zelf uitproberen ervaart wat het is en hoe moeilijk het eigenlijk is,’ aldus Frank. 'Maar ook: hoe leuk het eigenlijk is om iets zelf met je eigen handen te maken!’ Het aanbod varieert om de zoveel tijd. Voorbeelden zijn: houtdraaien, zeefdrukken, Staphorster stipwerk, borduren, weven, (riet- of wilgentenen-) vlechten, papierknippen, enz.

Ambachtenwerkplaats

Meer waardering voor ambachten

Het plan is om in de toekomst ook lessen aan te bieden die iets dieper op het ambacht ingaan. 'We zijn nu aan het onderzoeken welke ambachten geschikt zijn om in de vorm van workshops of masterclasses aan te bieden en hoe dat er dan uitziet. Daarin kunnen dan ook zaken als een uitleg over de achtergronden van een ambacht of een bezoek aan een museale collectie zitten, naast het technische deel,’ vertelt Frank. 'Zulke lessen zullen niet gratis zijn, in tegenstelling tot de korte activiteiten. Ze zijn dan ook vooral bedoeld voor mensen die echt serieus met een ambacht aan de slag willen gaan of verdieping zoeken.’

Het mooie van een ambachtenwerkplaats bij het Openluchtmuseum is de museale context. Je kunt als het ware de producten van de ambachten die je zelf ervaart, terugzien in de huizen, boerderijen, werkplaatsen en voorwerpen in het museum. De ultieme bezoekerservaring. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat ambachten een meer prominente en continue plek krijgen en bezoekers meer waardering voor het werk en de kennis van ambachtslieden krijgen.