Online Cursus Unesco: Immaterieel Erfgoed en Duurzame Ontwikkeling

Duurzaamheid Jongeren Onderwijs Participatie UNESCO Borging

Hoe verhoudt immaterieel cultureel erfgoed zich tot duurzame ontwikkeling?
Waarom is het belangrijk om erfgoed levend te houden?

In de MOOC (massive open online course) van UNESCO leer je de verbanden te begrijpen tussen immaterieel erfgoed en duurzame ontwikkeling op gebieden als gezondheid, onderwijs, gender, natuurrampen en conflicten. Door voorbeelden en ervaringen van gemeenschappen over de hele wereld krijg je een beter begrip van immaterieel erfgoed!

Wat leer je?

Gemeenschappen over de hele wereld geven hun praktijken en kennis door. Immaterieel erfgoed geeft zin aan het leven, versterkt de veerkracht en draagt bij aan het welzijn van deze gemeenschappen. Zo zijn immaterieel cultureel erfgoed en duurzame ontwikkeling nauw met elkaar verbonden. Deze cursus helpt om de verbanden tussen de twee te begrijpen.

• Kennis over immaterieel erfgoed en de Conventie voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed 2003;
  • De rol van gemeenschappen bij het levend houden van hun erfgoed;
  • De relatie tussen de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed en relevante ontwikkelingsgebieden zoals gendergelijkheid, culturele diversiteit en creativiteit, onderwijs, gezondheid, het genereren van inkomsten en natuurrampen en vredesopbouw;
  • De onderlinge afhankelijkheid tussen de bescherming van immaterieel erfgoed en duurzame ontwikkeling;
  • Ervaringen van gemeenschappen met het beschermen van hun immaterieel erfgoed voor duurzame ontwikkeling in diverse culturele contexten.

Lees meer of schrijf je meteen in!

Deze cursus is voor iedereen die interesse heeft in het onderwerp.  De cursus is gratis en in het Engels.