Beschrijving

De bigband kent een rijke historie (internationaal en nationaal) die teruggaat tot meer dan een eeuw geleden.Een bigband is een muzikaal ensemble vooral (maar niet uitsluitend) geassocieerd met het spelen van jazzmuziek. Een traditionele bigband bestaat gewoonlijk uit ongeveer 16 tot 25 muzikanten en omvat 5 saxofoons, 4/5 trompetten, 4/5 trombones en een ritmesectie (bas,drums, piano, gitaar) en soms ook met zang door mannelijke en vrouwelijke vocalisten aangevuld. Deze bezetting geeft de mogelijkheid om verschillende genres te spelen zoals Pop en/of Rock. In Nederland zijn er ruim 300 (!) bigbands actief en worden ondersteund door
de branche vereniging Stichting BigbandsForever. (www.bigbandsforever.nl) De meeste zijn zelfstandige (informele) verenigingen of stichtingen of zijn onderdeel van een Harmonie of Fanfare. Daarnaast zijn er o.a.een aantal professionele orkesten zoals het Jazz Orchestra van het Orkestgebouw en de Bigband van het Metropole Orkest en de bigband van de Marinierskapel. Beoefening van het spelen in een bigband wordt zowel door professionals als door amateurs gedaan. Bigbands werden bijzonder populair in de jaren 30 en 40 van de 20e eeuw tijdens de periode van de swing.Denk hierbij aan de orkesten van Count Basie, Duke Ellington en Glenn Miller! Met bekende zangers zoals bijv Frank Sinatra en Ella Fitzgerald. De culturele oorsprong van bigbands ligt rond 1920 en bestaat dus ruim 100 jaar! Ondanks die leeftijd is de bigband nog steeds springlevend. Kijk voor meer informatie naar www.bigbandsforever.nl

Stichting BigbandsForever
Rietveldlaan 9