7 nieuwe bijschrijvingen in Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland

Bijschrijvingen juni 2021

“Dit is een belangrijk erfstuk dat onderhouden, ontwikkeld en doorgegeven moet worden”, aldus een van de beoefenaars van Pencak Silat. Net als de Airborne Wandeltocht, Divali, de Pinksterkermis Banholt, de Cultuur van de Piratenmuziek, de Kaaskoningin en Katoendrukken-Blockprinten, kunnen ze hun immaterieel erfgoed bijschrijven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Deze inventaris omvat levend en dynamisch erfgoed dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en nooit in strijd is met de Nederlandse wet of mensenrechten. Niet erfgoedprofessionals maar de beoefenaars zelf bepalen wat hun erfgoed is. De bijschrijving betekent dan ook niet dat professionals het erfgoed goedkeuren of dat UNESCO dit beschermt. Het betekent dat er een gemeenschap is die zich verbonden voelt met het erfgoed en zich daarom actief inzet voor de borging ervan. Met de nieuwe bijschrijvingen bestaat de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland inmiddels uit ruim 185 vormen van erfgoed waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken.

Pencak Silat en Silat

Het Pencak Silat en Silat omvatten de krijgskunsten uit Indonesië, Brunei Darussalam, Maleisië en Singapore. Er bestaan zo'n 400 à 500 verschillende stijlen en sub-stijlen en bij alle stijlen vindt men aspecten zoals bewegingen en lichaamshoudingen die zijn geïnspireerd op zowel dieren als mensen. Het Pencak Silat omvat vier aspecten: de sportvorm (Olah Raga), de niet aan tijdslimiet gebonden kunstzinnige vrije vorm (Seni), de zelfverdediging ( Bela Diri) en de mentaal spirituele die de filosofie en de meditatie omvat. In Nederland groeit met name de sportvorm en ontstaan er, net als in de moederlanden, nieuwe sub- en mengstijlen.

Pinksterkermis Banholt

De Pinksterkermis in het Limburgse Banholt start jaarlijks met het inhalen en planten van de St. Gerlachusden. ’s Morgens om zes uur wordt de oude St. Gerlachusden neergehaald en opgeruimd waarna de kapploeg naar het bos vertrekt om een nieuwe den te kappen. Gelijktijdig worden in het dorp paarden gepoetst en versierd om daarna in een stoet naar het bos te vertrekken om de nieuwe den op te halen. Pinksterzondag start met de Heilige Sacramentsprocessie waarna er een feestmiddag plaats vindt die in samenwerking met de plaatselijk horeca ingevuld wordt door diverse artiesten. Pinksterdinsdag begint met een Heilige Mis die gevolgd wordt door activiteiten rondom de St. Gerlachusden. Deze dag wordt afgesloten met een rondgang door het dorp door de plaatselijke muziekvereniging, Jonkheid en overige dorpsbewoners, waarna de Pinksterkermis met een goed glas bier wordt afgesloten.

Cultuur van de Piratenmuziek (met uitzondering van illegaal zenden)

De Cultuur van de Piratenmuziek bestaat uit de legale activiteiten die in het verleden vanuit de zendpiraterij zijn ontstaan. Het omvat zowel het draaien, het via internet uitzenden, het maken en zingen als het beluisteren van piratenmuziek. Het gaat veelal om Nederlandstalige muziek die niet of nauwelijks te horen is op de zenders uit 'Hilversum'. De internetstations zijn vaak groepen piraten die allen een deel van de programmering voor hun rekening nemen om zodoende een dagvullend programma te kunnen realiseren. Het zenden is niet het enige wat bij de Cultuur van de Piratenmuziek hoort, in Noord en Oost Nederland is bij bijna ieder dorpsfeest piratenmuziek te horen. Meer specifieke piratenfeesten kennen vinylbattles, waarbij verschillende piraten live muziek draaien en het publiek bepaalt of ze origineel zijn qua muziek.

Katoendrukken-Blockprinten

Het katoendrukken-Blockprinten is een van de oudste druktechnieken en wordt gedaan met, met de hand gegraveerde houten drukblokken. In Europa drukte men, onder andere als goedkope vervanging van borduurwerk, van oudsher vooral met ‘aanplakkende’ (schilders-)verven. Het immaterieel erfgoed van het katoendrukken bestaat, naast het drukken, ook uit het ontwerpen en maken van de houtblokken waarmee gedrukt wordt en de kennis van de verf.

Airborne Wandeltocht

Deze wandeltocht, op de eerste zaterdag van september, staat stil bij de opofferingen van geallieerde militairen tijdens en na de Slag om Arnhem van 17 - 26 sep 1944. Wandelaars, zowel in groepen als individueel, kunnen kiezen uit vier wandelroutes. Elke route loopt langs historische locaties. De laatste jaren nemen circa 33.000 wandelaars deel aan de Airborne wandeltocht en bezoeken circa 25.000 mensen alle aan de Airborne Wandeltocht gerelateerde activiteiten in de gemeente Renkum.

Kaaskoningin

Sinds 1952 vindt in Bodegraven de verkiezing van de Kaaskoningin plaats. Ze zorgt voor verbinding tussen de bewoners, kaashandel, de zelfkazende boeren en kaasindustrie. De verkiezing is het grootst bewaarde geheim voor alle inwoners van Bodegraven en omgeving. Pas tijdens de optocht op donderdag worden de Kaaskoningin, en haar hofdames, getoond aan het publiek. Aan deze optocht met praalwagens wordt deelgenomen door plaatselijke ondernemers, sportverenigingen, hulpdiensten en de kinderen van alle basisscholen uit Bodegraven. De Kaaskoningin en hofdames sluiten de rij. De verkiezing van de kaaskoningin is de start van het jaarlijkse Najaarsfeest.

Divali

Divali is een hindoeïstisch feest en de verzamelnaam voor activiteiten die op meerdere dagen achterelkaar gevierd worden: Kodjagriwrat, Dhanteres, Narak-chatourdashi, Maha-Divpali-parwa, Govardhan poedjan en Bhaja Doedj. Voor het hoogtepunt van Divali (Maha-Divpali-parwa) worden er in diverse grote steden festivals gehouden om samen te komen en Divali te vieren. Elk onderdeel wordt gekenmerkt door vegetarisch eten, muziek, dans en zang. Tijdens het feest wenst men elkaar ‘Subh Divali’: ik wens u een veelvoud aan geluk en verlichting.

De samenstelling van de Inventaris Immaterieel Erfgoed wordt gecoördineerd door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. In 2012 ondertekende de Nederlandse regering het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het inventariseren van het immaterieel erfgoed is een van de verplichtingen die hiermee samenhangt. Voor de inventaris kunnen beoefenaars van immaterieel erfgoed zich zelf aanmelden via www.immaterieelerfgoed.nl.

Voor meer informatie over het UNESCO verdrag en de Inventaris kunt u contact opnemen met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland: 026-357 61 13 www.immaterieelerfgoed.nl.

Meer informatie over Pencak silat en Silat: Bradley Jacobs, 06-51866339  www.immaterieelerfgoed.nl/nl/pencak-silat

Meer informatie over Pinksterkermis Banholt: Bart Bendermacher, 06-25372522 www.immaterieelerfgoed.nl/nl/pinksterkermis-banholt

Meer informatie over Cultuur van de Piratenmuziek (muv illegaal zenden): donderdag 15 juli Jimme Nordkamp 06-28622351, overige dagen Peter Zwiers, 06-18846352 www.immaterieelerfgoed.nl/nl/page/3579/cultuur-van-de-piratenmuziek-m.u.v.-illegaal-zenden

Meer informatie over katoendrukken Blockdrukken: Nathalie Cassee 06-12526099 www.immaterieelerfgoed.nl/nl/katoendrukken-blockprinten

Meer informatie over Airborne Wandeltocht: Ellen Jager 06-18361301 www.immaterieelerfgoed.nl/nl/airborne-wandeltocht

Meer informatie over Kaaskoningin: Ben van ’t Hof 06-55181553 www.immaterieelerfgoed.nl/nl/page/2061/kaaskoningin

Meer informatie over Divali: Shaiesta Gangadin, 06-54711533 www.immaterieelerfgoed.nl/nl/page/5529/divali