Over

De Friese Elfstedentocht is een tocht over natuurijs die langs elf in Friesland gelegen steden voert. De te rijden tochtafstand is ongeveer 200 kilometer en is afhankelijk van eventuele omleidingen in verband met de toestand van het ijs. Er wordt 's ochtends rond 5.30 uur gestart in Leeuwarden en de finishsluiting is daar 's avonds om 24.00 uur.

Gemeenschap

De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden organiseert de tocht. De vereniging telt ongeveer 35.000  leden waarvan er maximaal 16.000 kunnen deelnemen als er weer een tocht komt. De organisatie draait voor 99% op vrijwilligers.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Elfstedentocht is veel ouder dan de bestaansgeschiedenis van de Vereniging en gaat meer dan 250 jaar terug. De tocht werd toen echter informeel gereden. Op 15 januari 1909 is de Vereniging "De Friesche Elf Steden" opgericht. Sindsdien zijn er vijftien winters geweest waarin het ijs dik genoeg was en er een tocht verreden kon worden. De meest recente was in 1997.