Beschrijving

Op een paaltje staat een grote dobbelsteen met de één naar boven en de vier naar je toe. Het doel is om vanaf een werpafstand van zeven meter met behulp van een kei de dobbelsteen van de paal af te werpen. Het aantal ogen van de dobbelsteen dat boven ligt bepaalt het aantal punten. De punten tellen dubbel als het paaltje blijft staan. Men speelt in een team van acht personen en elke speler mag vijftien worpen doen. Na de vijftien speelronden zullen de beste tien teams gaan uitmaken welk team kampioen steenwerpen wordt.

Beoefenaars en betrokkenen

De Round Table Waterland organiseert het steenwerperstoernooi in Purmerend. Daarnaast zijn er de spelers en het publiek.

Geschiedenis en ontwikkeling

In 1951 richt ‘ome’ Kees Leegwater steenwerpersclub De Werpsteen op. Met een werpsteen, vaak een kei die uit de stadsgracht was gevist, moest een paaltje omver worden gegooid. Op het paaltje lag een munt voor extra punten. Om alles in de gaten te houden was er een ‘paalcommandant’ die het aantal gegooide punten met luide stem doorgaf aan de ‘opschrijver’. De club ging het hele land door om demonstraties te geven en daarbij gevraagd en ongevraagd het ‘Steenwerperslied’ te zingen.

Vereniging Historisch Purmerend
Kanaaldijk 10