Oproep fondsen: eigentijds gebruik van ambachten

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Mondriaan Fonds hebben een open oproep ontwikkeld voor ontwerpers en beeldend kunstenaars om een samenwerking aan te gaan met één of meerdere ambachtslieden en zo eigentijds gebruik van ambachten te stimuleren.

Vergulden

Methodiek

Mei 2018 heeft Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland een methodiek ontwikkeld voor samenwerking tussen ambachtsmensen, kunstenaars en vormgevers, het AmbachtenLab.

Uitgangspunten van het AmbachtenLab zijn de centrale rol van het ambacht en de gelijkwaardige samenwerking van ambachtsmensen met vormgevers, kunstenaars en studenten van het MBO en HBO. De deelnemers aan het Ambachtenlab zijn vanwege de gelijkwaardigheid allemaal mede-eigenaar van de ideeën die in hun Lab zijn ontstaan.

Fondsen

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderkent de potentie van de ambachten en wil de eigentijdse ontwikkeling van ambachten stimuleren. Zij heeft daarom een budget beschikbaar gesteld voor het behoud en de ontwikkeling van immaterieel erfgoed. Een deel van dat budget wordt door het Fonds voor Cultuurparticipatie gereserveerd voor eigentijdse beoefening en het borgen van immaterieel erfgoed (en daarmee ook ambachtelijke vaardigheden) via de regeling Immaterieel Erfgoed.

Het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zetten net als Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland met het AmbachtenLab, in op een gelijkwaardige samenwerking tussen ambachtslieden en ontwerpers met de Oproep eigentijds gebruik van ambachten.

Een aanvraag voor een project kan tot en met woensdag 13 november 2019 worden ingediend via de online aanvraagomgeving van het Stimuleringsfonds. Deze oproep wordt in 2020 herhaald.

Meer informatie over de oproep vindt u hier.

Diamant bewerken 2