De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bevat immaterieel erfgoed waarvan de erfgoedgemeenschap, groep of individu een borgingsplan heeft geschreven om het erfgoed toekomst te geven. Dat plan is getoetst door een onafhankelijke Toetsingscommissie. De erfgoedzorg wordt elke twee jaar geƫvalueerd.

Beschrijving

Het woord 'Mop' is streektaal voor koekje.

De Oprechte Dalfser mop wordt gebakken van fijn gemalen bloem, roomboter uit het Vechtdal en diverse kruiden. Nadat het deeg is gekneed, worden de koekjes met een speciale machine uitgezet op een bakplaat. Dankzij een uitgekiend bakproces worden de specifieke smaak en geur verkregen die de Oprechte Dalfser Mop kenmerken.

Het receptuur van de Oprechte Dalfser Mop is geheim. De huidige bakker, bakkerij van der Most, heeft hiervoor bij de overdracht van Bakkerij Frijling een geheimhoudingsplicht getekend.

Waar de Oprechte Dalfser Mop eeuwen geleden voornamelijk verkocht werd op kermissen en jaarmarkten wordt deze momenteel alleen verkocht bij de winkels van Bakkerij van der Most en bij diverse supermarkten in Dalfsen en omstreken. De traditie van het kopen en het eten van de Dalfser Mop voor diverse gelegenheden is nog steeds in ere. In vroegere tijden werd het koekje vaak alleen gekocht om weg te geven als geschenk. Tegenwoordig koopt men het koekje ook voor eigen consumptie.

Beoefenaars en betrokkenen

Het ontstaan van de Oprechte Dalfser Mop traditie ligt bij de familie Frijling. Zij hebben de receptuur en de werkwijze ontwikkeld die bij de overname van de bakkerij, in 2011, overgegaan is naar bakkerij van der Most.

Voor inwoners van Dalfsen is de traditie van de Oprechte Dalfser Mop een culinaire specialiteit die onlosmakelijk aan hun woonplaats is verbonden.

De Historische Kring Dalfsen bewaart het archief waarin de historie en het beeldmateriaal van de Oprechte Dalfser Mop traditie is opgenomen.

Geschiedenis en ontwikkeling

De Dalfser moppen stammen waarschijnlijk uit 1784. Volgens een familieverhaal heeft bakker Gerrit Frijling bij het bakken van koeken een fout gemaakt. In 1784 schoof hij in zijn bakkerij in de Prinsenstraat in Dalfsen een blik de oven in waarop bolletjes deeg lagen. Het was naar allerwaarschijnlijkheid  de bedoeling dat het een klein soort peperkoek zou worden, maar het pakte anders uit. Toen Freijling  de oven opentrok, snoof hij de geur op van een baksel dat hij niet kende. De koeken waren kleiner en veel harder, maar het baksel rook lekker en de koekjes smaakten heerlijk. Hij nam ze mee naar de jaarmarkt en noemde de nieuwe koekjes ‘Dalfser moppen’. Het koekje viel bij het publiek in de smaak en de moppen waren snel verkocht. Dit succes kreeg navolging en er werd geprobeerd om de Dalfser moppen te imiteren. De smaak van de Dalfser moppen bleek echter niet te evenaren. Het gevolg van de concurrentie was dat de Dalfser moppen ‘Oprechte Dalfser moppen’ gingen heetten. De Oprechte Dalfser moppen werden op zeker moment door heel Nederland, behalve in de zuidelijke provincies, verkocht. 'Gewone' mensen trakteerden zichzelf en hun familie op dit koekje. Tegenwoordig is het koekje een luxeartikel en is het meer landelijk verkrijgbaar maar enkel bij de bakker die de Moppen bakt en diverse verkooppunten in Overijssel.

Contact

Bakkerij van der Most
Schoolstraat 55
8152 AR Lemelerveld
Overijssel
Website