Beschrijving

Elk jaar met Pinksteren komen woonwagenbewoners door heel Nederland samen voor een jaarlijkse bijeenkomst in Oudeschoot, gemeente Heerenveen. Deze dagen zijn voor de woonwagengemeenschap belangrijk, we praten elkaar daar bij over de vrolijke en droevige gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Wij zijn dan met ongeveer 100 families, in caravans en traditionele woonwagens, bij elkaar. Een pastoor komt om met ons te bidden en wenst ons gezegende Pinksterdagen. Dat de uitstorting van de Heilige Geest ons allen mag bereiken om liefdevol te zijn.

Samen bezoeken wij met tweede Pinksterdag de paardenmarkt in Oudeschoot, die voor een groot deel ook wordt georganiseerd door woonwagenbewoners. Paarden zijn voor Reizigers van oudsher hun grootste bezit om deze de wagens vroeger voort trokken. Tegenwoordig is dit voor veel Reizigers dan ook automatisch een mooie hobby. Paardenhandel werd en wordt nog veel gedaan. In Oudeschoot op de paardenmarkt staan veel Reizigers. Deze Skoattermerke is een van de grootste paardenmarkten van het land en bestaat al sinds de 15e eeuw op deze plek. Het paard is heilig voor de woonwagenbewoners en er wordt goed naar het welzijn van de paarden gekeken op de markt en het ontbreekt hun aan niks. Er is ook een plaats ingericht waar reizigers met hun kampeerwagen kunnen staan. Vogels zijn ook een oude traditie van woonwagenbewoners. Inheemse vogels zoals putters, vinken en sijsjes werden vroeger gevangen en opgekooid of in volières gehouden, tegenwoordig mag dit niet meer en word er met de vogels gekweekt. De vogeltjes worden als huisdiertje gehouden en gaan mee naar Oudeschoot in de mooiste kooien en krijgen ze alle verzorging en aandacht die ze nodig hebben. Veel woonwagenbewoners hebben dan ook een volière met wildzang. Dat is heel gezellig om allemaal bij elkaar te hebben tijdens de jaarlijkse bijeenkomst.

Stieggooien is een oud spel dat we deze dagen samen doen, alleen woonwagenbewoners spelen dit spel !

woonwagenbewoners
Westerhaar-Vriezenveensewijk