Expositie Grolse wanten breien geopend

Sinds zaterdag 9 november is in de Stadsboerderij in Groenlo een permanente tentoonstelling te zien over Grolse wanten breien.

Expositie grolse wanten breien

Sociëteit Grolse Wanten

Sinds 2005 zetten de heren van de Sociëteit Grolse Wanten zich in om de Grolse want in het straatbeeld te houden. Ze maakten een patronenboekje om de Grolse want te breien, beschreven hierin ook de geschiedenis en achtergronden van het breien van de Grolse want. Ook deden ze met succes een oproep om nieuwe breisters te werven. Door het geven van cursussen wordt geprobeerd nieuwe breisters te enthousiasmeren deze vorm van immaterieel erfgoed voort te zetten.

Grolse wanten breisters 2019

Grolse wanten breisters die verbonden zijn aan de Sociëteit Grolse Wanten. Niet alle breisters konden aanwezig zijn.

Expositie

In 2017 maakte de Sociëteit een borgingsplan en schreven het Grolse wanten breien bij in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Een van de genoemde borgingsactiviteiten was het realiseren van een permanente expositie. Die is vanaf nu te zien in de Stadsboerderij. Er zijn vele varianten op de traditionele Grolse want te zien, zoals mutsen, sjaals, eierwarmers, petten en truien. Er zijn ook borden met informatie over het breien van de Grolse want door de jaren heen.

Borgingsplannen

De heren van de Societeit zitten niet stil. De volgende borgingsactiviteit is het filmen van het breiproces. De film zal in de toekomst toegevoegd worden aan de expositie. Verder wordt hard gewerkt aan promotie van de Grolse want. Onder meer worden mogelijkheden onderzocht om het patroon in het straatbeeld van Groenlo zichtbaar te maken, in samenwerking met de VVV.