Beschrijving

Vereniging Rekkens Volksfeest is op 1 oktober 1910 opgericht. Het was de dominee die het idee opperde om een jaarlijkse optocht te houden. Hij was in de veronderstelling dat wanneer men een optocht hield, dit tot een vermindering van het drankgebruik zou leiden. Of dat zo was is nog maar de vraag. Wel sloeg het idee van een optocht aan en ging men eerst als vriendenclub en later per buurt actief aan de slag om met een mooie versierde wagen voor de dag te komen.

In die eerste jaren deden er slechts enkele wagens mee met de jaarlijkse optocht en toen kon ook nog elke versierde wagen meedoen. In die tijd was de Rekkense optocht nog een allegorische optocht. De jaren vijftig en zestig blijken de jaren van groei en vooruitgang. Er worden meer en meer dahlia’s verwerkt en de wagens worden groter en fraaier van kleur. Een trend die zich ook de jaren daarna voortzet. Vanaf 1965 mogen enkel met dahlia versierde wagens meerijden en dit is tegenwoordig nog steeds zo.

Ieder jaren zorgen inwoners en ook oud-inwoners van Rekken dat er twaalf grote wagens en ca. 35 kleine kinderwagentjes door de straten trekken met hun kleurrijke dahliacreaties. De wagens hebben vaak een actueel thema en dat maakt ons corso zo uniek. Ruim één miljoen dahlia’s worden verwerkt in prachtige kleurencombinaties, waarbij de kwaliteit hoog aangeschreven staat. De kwaliteit en actualiteit is doorslaggevend, boven de grote van de wagens.

Het bloemencorso Rekken wordt gehouden op woensdag en donderdag in de laatste volle week van augustus. De optocht gaat door het buitengebied van Rekken. De corsowagens zijn daarbij ruimtelijk goed te bewonderen én dat allemaal zonder entree! Op de donderdagochtend gaat de optocht traditiegetrouw de grens over om ook onze Duitse buren te laten genieten van het fraaie corso. Sinds het 90-jarig jubileum in 2000 gaat de optocht eens in de drie jaar zelfs nog iets verder de grens over. Het Rekkens bloemcorso trekt dan op de vrijdagmiddag ook door de straten van Vreden, waar vele duizenden mensen ons corso bewonderen.

Vereniging Rekkens Volksfeest
Rekken