21 mei 2023: Midwinterhoorn maken in het Openluchtmuseum

Ook dit jaar slaan het Nederlands Openluchtmuseum en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) de handen weer ineen. Het Openluchtmuseum en KIEN hebben 5 immaterieel erfgoed-groepen met een gevarieerd aanbod uitgenodigd om zichzelf op 1 dag te presenteren in het museum.

AO10

Op zondag 21 mei kun je meehelpen met het maken en bouwen van de Midwinterhoorn, in het Nederlands Openluchtmuseum.

De midwinterhoorn is een lange, licht gebogen, houten hoorn met een lengte tussen de 120 en 150 centimeter. Aan de hoorn is een uitneembaar mondstuk bevestigd, de hap, dat gemaakt wordt van vlierhout.

De midwinterhoorn is een uitgesproken solo-instrument. Bijna geen twee hoorns klinken gelijk. Dit komt doordat de hoorns met de hand gemaakt worden. Een hoorn klinkt het mooist als je hem van enige afstand hoort. Onder de juiste omstandigheden, met winters weer en een harde bodem, kun je kilometers ver het geluid horen.

Naast het midwinterhoornblazen is ook het bouwen van een midwinterhoorn als immaterieel erfgoed bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. In de Picknickloods laat de midwinterhoorngroep d'Olde Roop je graag zien en horen hoe dit allemaal werkt. Je kunt zelf proberen of het maken van de hoorn erg moeilijk is, of zo’n hoorn erg zwaar is om op te tillen en of je zelf ook op een hoorn kunt blazen. Kinderen zijn ook van harte welkom!

Hier vind je meer informatie over het bouwen van de Midwinterhoorn. Bezoek de website van het museum voor meer informatie over een museumbezoek en tickets.

Locatie: Picknickloods
Tijd: 10.00 – 17.00 uur

Alle rechten voorbehouden