Immaterieel erfgoed: Weerbaar in tijden van klimaatverandering

Online, via Teams

 

Wanneer we het hebben over immaterieel erfgoed en klimaatverandering zijn er meerdere kanten we hierbij moeten meenemen. Zo kan immaterieel erfgoed aan de ene kant een grote rol spelen in klimaatadaptatie en mitigatie. Denk aan de kennis en kunde rond watermolens om (overvloedig) water te beheren. Tegelijkertijd kunnen beoefenaars van immaterieel erfgoed ook uitdagingen ervaren door weersextremen als gevolg van klimaatverandering. Hiermee komt het immaterieel erfgoed zelf ook onder druk te staan. Daarom is het nodig om actie te ondernemen om dat levende erfgoed te kunnen blijven doorgeven.

In dit webinar gaan we middels verschillende voorbeelden dieper in op die verschillende kanten van immaterieel erfgoed en klimaatverandering. Welke nieuwe of hernieuwde rol kan immaterieel erfgoed hebben in klimaatadaptatie en welke acties ondernemen beoefenaars om hun erfgoed een toekomst te geven?

Wanneer? 

Woensdag 14 mei 
15:00 - 16:30 uur

Aanmelden en Teams-link

Je kunt je voor de webinar 'Immaterieel erfgoed: weerbaar in tijden van klimaatverandering' aanmelden via een Google-formulier. Je krijgt een aantal dagen voor de webinar een herinnering met de Teams link naar de webinar. 

 Meld je via dit Google Formulier aan

Webinar 14 mei - Weerbaar immaterieel erfgoed

 


14 mei: Actiedag Weerbaar Erfgoed 2025

Deze webinar wordt georganiseerd in het kader van de Actiedag Weerbaar Erfgoed 2025, een initiatief van Unesco Nederland, Blue Shield Nederland en Cultural Emergency Response. De actiedag, gepland op 14 mei 2025, richt zich op het versterken van de weerbaarheid van cultureel erfgoed tegen crises zoals klimaatverandering. Meer informatie is te vinden op de Unesco-website.


Water & Land: duurzaamheid en immaterieel erfgoed

Daarnaast sluit deze webinar ook aan bij het project Water & Land, een samenwerking met Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG).  In drie projectjaren benaderen we in Water & Land drie hedendaagse thema’s die nauw met elkaar verbonden zijn: waterbeheer, behoud van biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid.

Zonder te pretenderen dat immaterieel erfgoed dé oplossing biedt, kunnen oude technieken en praktijken wel voor verrijkende inzichten zorgen. We werken samen met verschillende erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Nederland die met hun inspirerende voorbeeldpraktijken bijdragen aan een duurzame toekomst. We wisselen ervaring en expertise uit en leveren daarmee nieuwe oplossingen.

De resultaten van dit project delen we in lezingen, publicaties, en podcastafleveringen. 

Je ziet, hoort en leest het allemaal op de website van Water& Land.

Alle rechten voorbehouden