UNESCO vergadering in Mauritius

Deze week vindt de jaarlijkse vergadering plaats van het Intergouvernementeel Comité van het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Tijdens de vergadering in Mauritius zijn er 39 elementen toegevoegd aan de internationale lijsten.

De meeste plaatsingen waren voor de Representatieve lijst van het immaterieel erfgoed der mensheid. Sinds dit jaar is Nederland een van de 24 leden van het Intergouvernementeel Comité, dat verantwoordelijk is voor plaatsingen op de internationale lijsten.

Vrede

De meeste aandacht ging uit naar de plaatsing van Ssirum, een traditionele vorm van worstelen in Noord- en Zuid Korea. Wat bijzonder was, is dat het een gezamenlijke voordracht was van voorheen zeer onverzoenlijke landen. UNESCO heeft het bevorderen van vrede zeer hoog op de agenda staan.

Korea worstelen UNESCO

Noord- en Zuid Korea droegen samen een vorm van immaterieel erfgoed voor.

De meeste emotie werd echter opgeroepen door de voordracht van Reggae van Jamaica. Nadat de inschrijving bekend werd gemaakt, danste de hele vergadering mee op de klanken van Bob Marley’s One world one love.

Jamaica Reggae

Vreugde bij de Jamaicaanse delegatie.

Goede voorbeelden van borging

Opvallende plaatsingen waren verder de voordracht van Blaudruck, een multinationale voordracht van Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Zwitserland, een voordracht die de Evaluation Body voorbeeldig noemde vanwege de sterke betrokkenheid van de erfgoedgemeenschappen. Dit ambacht heeft enige verwantschap met Staphorster Stipwerk op de Nederlandse inventaris. Interessant, ‘voorbeeldig’ volgens de Evaluation Body, was het Land of legends programma, voorgedragen door Zweden, een voorbeeld voor verhalenvertellers in de hele wereld, dat werd opgenomen in het UNESCO register van goede voorbeelden.

Een spannend voorbeeld was nog de plaatsing van Avelanche Riskmanagement door Zwitserland, de cultuur rondom het redden van slachtoffers van lawines. Het maakt duidelijk dat immaterieel erfgoed ook verrassende vormen kan aannemen.

Noodsituaties

Tijdens de comitévergadering ging het niet alleen om plaatsingen op de internationale lijsten. Heel belangrijk was ook het agendapunt ‘Immaterieel erfgoed in noodsituaties’ en hoe daarmee om te gaan. Natuurgeweld is een belangrijk voorbeeld, met name ook voor het Koninkrijk der Nederlanden. Het voorbeeld van de verwoestende orkaan die Sint Maarten trof werd veelvuldig genoemd door de verschillende delegaties, ook door Nederland waarbij met name gefocust werd op de noodzaak van pro actief handelen omdat het Caribisch gebied helaas regelmatig te maken heeft met orkanen. Oorlogsgeweld is een ander voorbeeld, dat veel aandacht kreeg.

Rol van NGO’s

Ten slotte was er veel aandacht voor de rol van NGO’s in deze conventie, waarvan het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland er een is. In de marge van de grote UNESCO vergadering waren er diverse bijeenkomsten van het zogenoemde ICH NGO Forum, ondermeer van de Working Group Research, waarvan het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland de coördinator is. Onder leiding van Kenniscentrum medewerker Albert van der Zeijden was er een druk bezochte paneldiscussie over participatieve vormen van onderzoek, met name over hoe de erfgoedgemeenschappen zelf het best bij dit soort onderzoek betrokken kunnen worden.

Working Group Research UNESCO 2018

De Working Group Research van het ICH NGO Forum.

Nederland

Nederland zelf heeft tot nu een element van immaterieel erfgoed op de internationale representatieve lijst van UNESCO: Het ambacht van molenaar, vorig jaar geplaatst tijdens de bijeenkomst in Jeju. Voor en volledig lijst van de plaatsingen zie: https://ich.unesco.org/en/lists.