Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variëteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

Stoelenmatten

Stoelenmatterij Beckers-Verhees vernieuwt biezen en gevlochten zittingen van allerlei soorten stoelen, zoals o.a. boeren- en knopstoelen met de biezen zitting, maar ook sierlijkere stoelen met een gevlochten zitting. Daar waar nodig wordt de stoel vakkundig gerestaureerd. Het vlechtmateriaal is afkomstig van de rotanplant. Dit is een harde liaan die groeit in het tropische regenwoud. De schors, de harde buitenkant, van de rotanstengel wordt machinaal er afgeschild in verschillende breedtes. Deze vlechtband wordt gebruikt voor het vlechten van de stoelzittingen. De meest voorkomende breedtes zijn 1,5 mm 2mm 2,25 mm en 3 mm. Dit wordt ook wel “stoelriet” genoemd. Ook het vlechten gebeurt nog geheel met de hand. Dit zijn bij het traditioneel vlechten (het honingraatpatroon) 6 verschillende lagen welke in elkaar gevlochten zijn. Door het gebruiken van hoogwaardige kwaliteit Biezen en vlechtband gaat de stoelzitting zeer lang mee.

Het ambacht doorgeven
Het ambacht stoelenmatten kent geen erkende opleiding. Het ambacht stoelenmatten werd en wordt vandaag de dag in de familie bijvoorbeeld van vader of moeder op zoon of dochter overgedragen. Vroeger had je dan ook echte stoelenmatters-families. Door veel te kijken, helpen en oefenen van jongs af aan ontstaat vaak de interesse en vakmanschap voor het ambacht. Verder dan: “een zeker gevoel in je vingers” komt de vakman zelf niet, wanneer je hem vraagt een beschrijving te geven van kwaliteiten die een stoelenmatter zou moeten bezitten. Veel geduld, ja. Maar heb je dat geduld en dat “gevoel” dan ben je ook verzekerd van een boeiend vak met interessante mogelijkheden.

Naast het matten en vlechten van stoelen voor klanten, biedt Beckers-Verhees ook demonstraties aan van het handwerk. Bijvoorbeeld op kunst- en handwerkmarkten, musea en modehuizen in binnen- en buitenland. Zo heeft het ambacht stoelenmatten niet alleen een verleden, maar ook een toekomst. 

Contact

Stoelenmatterij Beckers-Verhees
Benthem, 11
5761 PN Bakel
Branbant
Website