Nederland verkozen in Intergouvernementeel Comité UNESCO

Op 23 mei gaf ambassadeur en permanente vertegenwoordiger bij UNESCO Lionel Veer in Parijs de aftrap voor de Nederlandse kandidatuur voor het Intergouvernementeel Comité.

Dit comité speelt een belangrijke rol in de UNESCO Conventie ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed en beslist bijvoorbeeld over al dan niet inschrijven van de voordrachten voor de internationale UNESCO lijsten op het terrein van het immaterieel erfgoed.

De verkiezingen voor het Comité vonden plaats tijdens de Algemene Vergadering van bij deze Conventie aangesloten landen, op 6 juni in Parijs bij het UNESCO hoofdkantoor. Het mooie eindresultaat is dat het Koninkrijk der Nederlanden werd gekozen.

Verkiezingen verlopen altijd via hoofdelijke stemming, een geheime stemming met stembriefjes, waarbij Riet de Leeuw, van het ministerie van OCW, namens Nederland stemde op de kandidaten uit de verschillende regio's. Nederland stond zelf kandidaat voor groep I, West-Europa. Voor Latijns Amerika was bijvoorbeeld Jamaica kandidaat.

Riet de Leeuw, van het ministerie van OCW, stemt namens Nederland.

Minister Van Engelshoven is tevreden dat Nederland verkozen is tot het Comité: “Het immaterieel erfgoed van levende tradities, verhalen, gebruiken en ambachten is van grote waarde. Het verbindt mensen met elkaar. Nu Nederland lid is van het Comité gaan we inzetten op het betrekken van jongeren bij immaterieel erfgoed en het zichtbaar maken van de diversiteit van immaterieel erfgoed in steden.” Het volledige persbericht is te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Het Koninkrijk der Nederlanden is al lidstaat gekozen in het comité. Daarom zal er samengewerking gezocht worden met de landen binnen het Koninkrijk (Aruba, Curacao en St. Maarten) en de bijzondere gemeenten Saba, St. Eustatius en Bonaire.

In totaal bestaat het Intergouvernementeel Comité uit 24 landen, die gekozen worden voor een periode van vier jaar. Andere landen die werden gekozen in deze ronde zijn ondermeer Polen, China, Japan en Jamaica.