The Network of Intangible Cultural Heritage (ICH) shows the variety of cultural expressions that communities, groups or individuals themselves recognize as intangible cultural heritage. They have registered this ICH in the Network. The Dutch Centre for Intangible Cultural Heritage is therefore not responsible for the content of the description.

Description

Ieder jaar, op de eerste maandag in september, is er een harddraverij in Schagen, op de Nieuwstraat. Jaarlijks zijn er ongeveer 24 deelnemers.

De harddraverij onderscheidt zich voornamelijk van andere harddraverijen doordat deze in hartje Schagen wordt gehouden! Jarenlang over de Gedempte Gracht en nu al weer decennia over de Nieuwstraat. 

Samen met de Paasvee-tentoonstelling en de 10 Westfriese Folkore-dagen behoort de Harddraverij tot de 3 oude tradities van Schagen. De Harddraverijvereniging is opgericht in 1883 maar uit historische bronnen kunnen we opmaken dat er reeds in 1853 al werd gedraafd in het centrum van Schagen! In de vroege jaren van de draverij werd er voornamelijk deelgenomen door de agrarische bevolking met boerenpaarden. Geleidelijk is dit overgegaan naar de amateursporters/pikeurs.

De Harddraverij wordt namelijk in 2020 voor de 137e keer gehouden!! Hierdoor is het voor vele oud-Schagenezen ook een jaarlijkse reünie geworden om samen met velen weer gezellig samen te komen en daarbij een gokje te wagen langs de altijd goed verzorgde baan onder het genot van een drankje en een hapje.

 

Contact

Harddraverijvereniging Schagen West-Friesland
Schagen