Immaterieel Erfgoed Spotten

Wie een streek, dorp of stad bezoekt, wil de lokale hoogtepunten aandoen. Nu valt daarbij ook lokaal immaterieel erfgoed te ontdekken. Via bordjes met een QR-code zijn bijvoorbeeld de Sint Maarten Viering in Utrecht, het heggenvlechten in natuurgebieden en het midwinterhoornblazen in Gelderland te spotten.

IE Spotten logo def_Variant 1
Immaterieel erfgoed maakt altijd deel uit van de lokale culturele identiteit. Toch is dat voor toeristen en bezoekers vaak niet te zien. Immaterieel erfgoed is nu eenmaal niet zo zichtbaar als bijvoorbeeld een monumentaal kerkgebouw dat is. In veel gevallen manifesteert het zich slechts één keer per jaar. Soms is immaterieel erfgoed helemaal niet te bespeuren omdat het achter gesloten deuren wordt beoefend, denk bijvoorbeeld aan ambachten of bepaalde rituelen. Maar denk ook aan de voorbereidingen die een erfgoedgemeenschap soms het hele jaar door treft voor die ene dag van het jaar. Daar ziet de gemiddelde cultuurtoerist ook niks van! Terwijl deze voor de sociale identiteit van een gemeenschap vaak juist zo bepalend zijn. Tijd voor verandering en voor meer zichtbaarheid voor immaterieel erfgoed dat in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland is opgenomen!

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland werkt sinds 2019 samen met erfgoedgemeenschappen aan het project ‘Immaterieel Erfgoed Spotten’, waarbij er bordjes met QR-codes door heel Nederland worden geplaatst.

Bordje midwinterhoornblazen Gelderland 4

Midwinterhoornblazen (Arno Wolsink)

Wie de QR-code scant, komt in een online omgeving van lokaal immaterieel erfgoed terecht. In de stad kan dat bijvoorbeeld een festiviteit zijn en in een plattelandsgebied een traditie die verband houdt met de natuur. De online omgeving biedt een korte kennismaking met het immaterieel erfgoed. Je kunt een kort filmpje bekijken, ziet wanneer het plaatsvindt, komt meer te weten over de achtergrond en de geschiedenis en je krijgt een sfeerimpressie via foto’s. Ook interessante locaties in de buurt, zoals een plaatselijk museum over het immaterieel erfgoed, staan erop. Deze informatie is het Nederlands, Engels en Duits beschikbaar. Alle filmpjes van de deelnemende erfgoedgemeenschappen staan op het bijbehorende Youtube kanaal

Bordje in Vollenhove

IE Spotten bordje in Vollenhove

IE Spotten bordje in Goor

Erfgoedgemeenschappen doen het zelf

Bij KIEN staat participatief werken centraal, en dat geldt ook voor het project Immaterieel Erfgoed Spotten. Erfgoedgemeenschappen die in de Inventaris staan bepalen zelf of zij mee willen doen, geven zelf invulling aan hun Immaterieel Erfgoed Spotten-pagina (de online omgeving waar de QR-code naar verwijst), kiezen zelf foto’s uit, bepalen welke locaties in de omgeving ge-highlight worden en schrijven zelf de teksten. Ook leveren ze input voor het korte filmpje en plaatsen ze zelf de bordjes op locaties waarvan zij weten: hier komen geregeld toeristen langs. Het KIEN voert redactie en ondersteunt gemeenschappen die een IE Spotten productie (willen) maken, zowel op praktisch als financieel niveau.

20210619_094302

IE Spotten bordje langs wandelpad

Ook meedoen?

Erfgoedgemeenschappen doen kosteloos mee aan het project, hetgeen mogelijk is dankzij externe financiering van het Familie Heersink Fonds en de Provincie Overijssel. Heb je interesse in deelname aan het project? Bekijk het infodocument 'meedoen met immaterieel erfgoed spotten'. Of neem direct contact op met adviseurs erfgoedzorg Kelly Boender of Krista van Geenhuizen.

Overzicht Immaterieel Erfgoed Spotten-producties

Traditionele bevloeiing van grasland